Hidastavassa pisteessä satoja metrejä aikaisemmin sama tehtävä annettaisiin Reynoldsin langolle John Daleylle s. Junan pysäyttämisen jälkeen suunnitelman seuraava vaihe oli kytkeä veturin jälkeen olevat muut arvokuljetusvaunun jälkeiset vaunut irti ja ajaa veturilla kaksi muuta vaunua Brigedon sillalle niin että arvokuljetusvaunu pysäytetään juuri ennen siltaa mahdollisemman lähelle tien reunaa.

Matkaa junan pysäytyspaikasta punainen valo Bridego Bridgelle oli metriä. Reynoldsin miehet ja South Coast Raidersin konnat osasivat irrottaa arvokuljetusvaunun perässä olevan pääosan irti. Mutta ongelma oli ettei kukaan miehistä osannut ajaa veturilla. Oli tarkoitus että junan kuljettaja ja apukuljettaja on vangittu tätä ennen ja että joku muu hoitaa kuljetuksen Bridego Bridgelle.

Lopulta muuan Ronald Biggs s. Näin Biggs sai itsensä ujutettua Reynoldsin joukkueeseen. Koska arvokuljetuksen ryöstöön oli varattu vain 30 minuuttia aikaa ja siitä osa kuluu junan pysäyttämiseen, pääosan vaunuista irrottamiseen ja veturin vetämän kahden vaunun kuljettamiseen ryöstöpaikkaan, ryöstöön tarvittiin lisää miehiä. Mukaan otettiin Jim White s. Leathersladen maatila ja Brian Fieldin rooli. Tutkimukset sekä junaryöstöön liittyvä kirjallisuus on aina pitänyt ratkaisevan erehdyksenä sitä että ryöstäjät valitsivat piilopaikakseen maaseudulla noin 44 kilometriä Bridego Bridgen ryöstöpaikasta sijainneen maatilan.

He unohtivat sen yksinkertaisen asian että juuri maaseudulla kiinnitetään naapurustoon enemmän huomiota kuin vaikkapa Suur-Lontoossa. Joka tapauksessa Brian Field oli se mies joka järjesti Leatherslade-nimisen maatilan. Ideassa hyvä puoli oli se että maatila oli ainoa paikkakunnalla joka ei näkynyt viranomaisten kartoissa.

Näin ollen sinne poliisi löytäisi vain vihjeiden perusteella, ei karttaa katsomalla. Brian Field on ollut junaryöstöä käsiteltäessä yleensäkin yllättävän vähällä huomiolla vaikka häntä voidaan pitää jopa sen alullepanijana. Hän esitti Goodylle ja Edwardsille suunnitelman. Ensimmäisenä iltana — ryöstö perutaan koska arvokuljetus on määrältään pieni.

Seuraavana iltana — että matkaan on lähtenyt pankkien lomapäivien jälkeinen suurempi kuljetus. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Leathersladen maatilan tulisi polttamaan lontoolainen Billy Still joka oli kokenut ammattilainen näissä tehtävissä.

Mutta Still pidätettiin kuukausia ennen ryöstöä ja niin maatilan siivoaminen jäljistä ja polttaminen jäisi Brian Fieldin tehtäväksi josta hän otti oman osinkonsa. Junarosvot pyrkivät käyttämään koko ajan hansikkaita maatilalla olonsa aikana — varmuuden vuoksi.

Kuninkaallisen postijunan ryöstön oli määrä tapahtua aamuyöllä 7. Edellisenä iltana Gordon Goody toi kuitenkin viestin Brian Fieldin asunnosta Pangbournesta Leathersladen maatilalla olleille ryöstön lykkääntymisestä. Seuraavana iltana Goody toi uuden viestin: Reynoldsin porukka oli varannut kolme varastettua ajoneuvoa joista yksi oli kuorma-auto ryöstösaaliin kuljettamista varten.

Ajoneuvot maalattiin armeijatyyppisiksi koska lähialueella Bicesterissä oli Britannian armeijan tukikohta ja alueen ihmiset olivat tottuneita näihin armeijan ajoneuvoihin. Samalla armeijamalliset ajoneuvot ja miehillä olevat armeijan vaatteet arveltiin antavan vapauden myös poliisin suhteen. John Dalyn tehtävä oli ensimmäisenä olevan signaalivalon muuttaminen vihreästä keltaiseksi eli hiljentää junan vauhtia.

Daly hutiloi eikä onnistunut hansikkaalla peittämään vihreää valoa. Hän joutui hätäpäissään poistamaan koko lampun. Tämä merkitsi sitä että ratahenkilöstö tiesi singnaalivalossa olevan häiriön. Rosvojen onneksi mekanikko ei kuitenkaan heti tullut paikalle. Roger Cordrey hoiti pääsignaalipaikan vihreän valon peittämisen hansikkaalla ja punaisen signaalivalon sytyttämisen metriä ennen Bridegon siltaa.

Tässä pysäytyspisteessä olivat muut miehet penkan takana piilossa. Bruce Reynolds oli Bridego sillalla päätepisteessä. Juna pysähtyi suunnitelman mukaisesti klo Kuljettaja Jack Mills ihmetteli miksi punainen valo palaa vaikka kauempana Bridego Bridgen suunnassa valo oli vihreä. Apukuljettaja David Whitbylle hän antoi tehtäväksi soittaa ratapihan puhelimella. Mutta Reynoldsin miehet olivat katkaisseet puhelinyhteyden.

Tässä vaiheessa osa miehistä hyökkäsi Whitbyn kimppuun ja pakottivat hänet hiljaiseksi. Harry Smith ja Roy James siirtyivät jo irrottamaan arvokuljetusvaunun takana olevan osan junasta irti. Osa miehistä hyökkäsi veturinkuljettajan hyttiin. Syntyneessä kahakassa yksi rosvoista löi pampulla kuljettaja Millsiä päähän. Ronald Biggsin värväämä vanha veturinkuljettaja astui kuljettajan paikalle. Mutta hänellä oli vaikeuksia saada veturia liikkeellä ilmanpaineongelmien vuoksia hän ei ollut ajanut koskaan tämän tyyppisellä veturilla.

Rosvojen hermot olivat kireällä ja verta päästä vuotavana Mills kuljetettiin veturiin ja hänen tehtäväksi tuli saada juna liikkeellä ja ajaa se Bridego Bridgelle. Vasta odottelun jälkeen ilmapaineongelma alkoi hellittää ja veturi sekä siihen kytketyt kaksi vaunua lähtivät liikkeelle. Muu osa junaa jäi pysäytyspaikalle. Tehtävään määrätty osa miehistä hyökkäsi väkivalloin jälkimmäiseen arvokuljetuksia sisältäneeseen vaunuun.

Henkikunta 5 ei tehnyt vastarintaa. Miehillä oli nyt enää 15 minuuttia aikaa tyhjentää häkissä oleva arvokuljetus ja siirtää se miesketjussa kuorma-autoon.

Säkkejä oli peräti ja niiden yhteispaino oli yli 2 kiloa. Vain 8 säkkiä jätettiin junaan, aloitti matkansa kohti piilopaikkaa Leathersladen maatilaa. Lähtiessään junarosvot antoivat ensimmäisen vinkin arvokuljetusvaunun lattialla makaaville postintyöntekijöille, Millsille ja Whitbylle sekä viranomaisille: Yhden uuden virheen junarosvot tekivät myös: Ryöstön toteuttamisessa joukko oli siis tehnyt kasan virheitä ja vain hyvä onni antoi heille edes tunnin verran etumatkaa.

Aivan liian iso ryöstösaalis. Millaisen tilan vie rahamäärä joka koostuu 1 punnan, 5 punnan ja 10 shillingin ½ punnan seteleistä ja joiden yhteisarvo on 2 puntaa? Saalis painoi lähes 2. Mitä tuollainen rahamäärä joka ostoarvoltaan vastaa 58 miljoonaa euroa tänä päivänä tai huomioiden ihmisten tulotason vuonna pikemminkin noin miljoonaa euroa tekee ihmisen mielelle?

Rahaa oli yksinkertaisesti liian paljon. Voitonriemua seurasi ensimmäiset huonot uutiset. Rosvoilla oli omalla armeijaradiolla mahdollisuus kuunnella viranomaisten radioliikennettä.

Heille selvisi se että viranomaiset tiesivät jo muutaman tunnin kuluttua aloittaa etsinnät 48 kilometrin säteellä ryöstöpaikasta. He saivat kuulla pian että poliisi tiesi rosvojen käyttäneen armeijan ajoneuvoja. Tarkoitus oli piileskellä maatilalla ainakin sunnuntaihin asti mahdollisesti seuraavaan viikkoon. Joukon paine johti siihen että maatilalta päätettiin lähteä pois jo seuraavan päivänä perjantaina 9.

Brian Field haki oman osuutensa ryöstösaaliista, hankki kuljetukset pois kolme ryöstössä käytettyä ajoneuvoa jäi maatilalle. Fieldin majapaikan Pangbournen lähistön ihmisistä eräät tekivät havaintoja autoliikenteestä. Se kuitenkin jäi tapahtumatta.

Liian monet olivat unohtaneet sen että ei käsineitä kannattanut ottaa käsistä pois. Huolella suunniteltu ryöstö ja avuton jälkihoito. Reynoldsin porukan ja South Coast Raidersien yhteisoperaatio paljastaa tyypillisen piirtein rikollisista: Varsinkin niitä joilla oli vähän nimeä ja matala profiili Lontoon alamaailman keskuudessa.

Tosiasia kuitenkin on että jo päivää ryöstön tapahtuman jälkeen oli olemassa mm. Yleisövihjeen perusteella Leathersladen maatila löytyi 5 päivää ryöstön jälkeen. Oli kyseessä niin suuri rikos että tutkimukset annettiin Scotland Yardille. Sid Bradbury johti tutkimusanalyysiä toimistossa. Leathersladen maatilan löydyttyä sen tutkimusryhmää johti alansa ekspertti Maurice Ray. Ryöstön jälkeen Lontoon alamaailma oli täynnä pienempiä ja vähän isompia konnia jotka olivat kateellisia ja uteliaita pääsemään selville junaryöstäjistä ja heidän saaliistaan.

Frank Williams oli erityisen kuuluisa hyvistä yhteyksistään rikollisten kanssa ja alamaailma oli täynnä ilmiantajia. Varsin pian potentiaalisten rikoksen tekijöiden puheluja kuunneltiin yötä päivää. Roger Cordrey paljastui ensimmäisenä jo 6 päivää ryöstön jälkeen jäädessään rahan kätkemisen yhteydessä kiinni.

Sitä myötä selvisi tutkijoille se että oli olemassa yhteys Reynoldsin porukan ja South Coast Raidersin välillä mm. Wisbey, Welch ja Hussey. Sormenjäljet Leathersladen maatilalta johtivat nopeasti lisäpidätyksiin: Brian Fieldin yhteys paljastui. Siinä yhteydessä pidätettiin Fieldin asianajotoimiston johtaja John Denby Wheater rikoksen avustaminen.

Scotland Yardin työn täydellisen onnistumisen pilasi ylimmän virkakoneiston typerä päätös poliittisista ja imagosyistä julkaista epäiltyjen nimilistat kuvineen maan mediassa.

Tämä johti siihen että rahan toivossa monet junarosvojen ystävät ja tuttavat auttoivat mm Reynoldsia, Jamesia ja Edwardsia painumaan maan alle. Hankalinta oli Tommy Butlerille saada syytteeseen Gordon Goody. Hänen sormenjälkiään eikä mitään joka todistaisi hänen olleen Leathersladen maatilalla Edelleenkin kiistellään lavastettiinko Goody syylliseksi käyttämällä todistusaineistona hänen kenkiään joista oli löytynyt samaa maalia pohjista jota oli käytetty maatilalla rahankuljettamiseen käytetyn kuorma-auton maalaamiseen.

Siitä tutkijat ovat varmoja että aikanaan tuomion saanut William Boal ei ole ollut ryöstössä mukana vaikka Scotland Yard niin väitti. Boal ei olisi missään tapauksessa ansainnut 24 vuoden tuomiota osallistumisesta ryöstöoperaatioon. Boal ei ollut Leathersladen maatilalla noina päivinä. Sen sijaan hänelle olisi kuulunut parin vuoden tuomio rahankätkemisen avustamisesta Roger Cordreyn osuus saaliista.

Goody ei koskaan kiistänyt jälkeenpäin sitä etteikö ollut yksi junarosvoista. Mutta ne perusteet jolla Goody tuomittiin herättävät vahvoja epäilyjä. Käytännössä useimmat istuivat tuomiostaan vankeudessa vuotta. Frank Williamsin ja Tommy Butlerin toiminta. Frank Williamsin toiminta Scotland Yardissa on herättänyt aina kiinnostusta. Hänellä oli varsin laaja verkosto ja kontaktipinta alamaailman rikollisiin joiden kanssa hän istui iltaa ja kävi keskusteluja jo luvulta lähtien.

Hänellä oli siten tuntosarvet alamaailman tapahtumiin ja henkilöihin joita on syytä seurata. Suuren junaryöstön yhteydessä osa todennäköisesti mukana olleista ostivat itsensä vapaiksi mikäli esim.

Ainakin kolmessa tapauksessa Scotland Yard tiesi henkilöt jotka osallistuivat ryöstöön mutta jotka todistusaineiston puuttumisen takia jäivät ilman syytettä tai joita ei muuten koskaan vedetty vastuuseen. Tunnettu ammattirikollinen Freddy Foreman on antanut lausunnon siitä kuinka Frank Williamsin kanssa sovittiin että rahalla hoidetaan yhden junarosvon vapauttaminen syytteestä.

Tässä kohua herättäneessä tapauksessa noin 50 puntaa löytyi puhelinkioskista. Foremanin mukaan myös toinen noin 50 punnan rahansiirto oli tarkoitus laittaa liikkeelle mutta tämän Williams halusi keskeyttää liian suuren riskin takia. Tommy Butlerin ammattitaitoa, kovaa työmoraalia ja sekä ainutlaatuista kykyä kyetä ajattelemaan roistojen tavalla ei ole koskaan kyseenalaistettu. Butler oli pelottavassa maineessa rikollisten keskuudessa ratkoessaan nopeassa tahdissa vaikeitakin tapauksia.

Hän ei myöskään jättänyt koskaan tapauksia ennen kuin viimeinenkin konna oli kiikissä. Hän vaati alaisiltaan äärimmäisen kovaa työmoraalia. Junaryöstön tutkimuksessa alaiset tekivät 13 tunnin työpäiviä vuonna Butler itse saattoi jopa nukkua yönsä Scotland Yardin toimistolla.

Butler välitti alaisensa Frank Williamsin kautta viestin Lontoon alamaailmalle aikovansa tutkia jokaisen konnan taustat ellei alamaailma itse ala paljastamaan junarosvojen olinpaikkoja. Leathersladen maatilalta löytyneiden sormenjälkien ym todistusaineistojen lisäksi juuri paine eteenkin Etelä-Lontoon alamaailman suuntaan auttoi ratkaisevalla tavalla viemään maton junarosvojen jalkojen alta.

Mutta Butlerilla oli oma heikkoutensa jota tänä päivänä ryhmätyötä suosivassa järjestelmässä ei sulatettaisi. Hän pyrki pitämään asioita liian paljon vain omassa tiedossaan eikä jakanut sitä usein alaisilleen. Tämä johti junaryöstön oikeusprosessissa katastrofiin mm. Daly osallistui junaryöstöön ja hänellä oli jäänyt sormenjäljet Bruce Reynoldsin Monopoli-lautapeliin.

Butler ei kertonut mm. Williamsille sitä että sormenjäljet olivat ainoa millä osoittaa Daly syylliseksi. Niinpä oikeudenkäynnissä Dalyn asianajaja pystyi osoittamaan alibin Dalylle sillä että tämä oli pelannut Monopoli-peliä Bruce Reynoldsin kanssa aikaisemmin vuonna Mikäli Butler olisi informoinut Williamsia tästä asiasta aiemmin olisi Williams voinut kuulustella Dalya erilaisin metodein ja näin tuhota tämän alibin.

Suurin osa heistä paljastui myöhemmin ryöstön tekijöiksi. Butlerin ryhmä sai lentävän lähdön kun Leathersladen maatila paljastui heti seuraavana päivänä. Jo niinkin varhaisessa vaiheessa kuin iltapäivällä 8. Tämä ilmiantaja oli tunnettu rikollinen Mickey Kehoe. Myös Butlerin osasto näytti keskittyvän silmiinpistävän vähän tutkimaan postilaitoksen sisältä mahdollista ja todennäköistä informaation vuotajaa.

Butlerin omituinen passiivisuus postilaitoksen tietovuotajaa kohtaa herättää ihmetystä. Muut tutkijat myös Scotland Yardin sisällä pitivät varmana ettei ryöstöä olisi koskaan edes suoritettu ilman tärkeän information tuojaa postikuljetuksesta. Postilaitos itse oli tässä asiassa paljon aktiivisempi kuin Butler. Lopulta Butlerin ryhmälle jäi tappiosaraketta junaryöstön tutkimuksissa jonkin verran: Daly vapautettiin syytteistä, kolmea muuta varmasti osallistunutta ei koskaan voitu asettaa syytteeseen Smith, Pembroke, Collins?

Mutta on vielä kolme asiaa jotka myös herättävät kysymyksiä: Miksi Charles Lillyä ja hänen osallisuuttaan ei pystytty selvittämään?

Alamaailma ja muut nilkit imivät junarosvojen rahat itselleen. Todellisten pienempien ja suurempien ryöstöjen sarja vasta alkoi. Ja nyt ryöstettiin ryöstäjiä. Näillä taas oli intressinä se että ryöstäjä jäisi itse kiinni ja saisi mahdollisimman pitkän tuomion. John Daly ilmiannettiin piileskelykaudellaan poliisille. Hänen rahoistaan huolta pitäneet Bill Goodwin ja Michael Black käyttivät rahoista leijonan osan itse. Kun Daly sai vapauttavan tuomion, piti hän isot juhlat.

Hän ajoi juhlien jälkeen Cornwalliin, paikkaan jonne hän oli kätkenyt rahoista suurimman osan vain havaitakseen että joku muu oli käynyt jo kaivamassa ne ja vienyt mennessään.

Kaikki rahat oli menetetty. Piileskelijät Reynolds, Edwards, White, Wilson ja Biggs menettivät rahansa yhteensä noin puntaa nopeassa tahdissa suurelta osin väärennettyihin passeihin, matkusteluun, kasvoleikkauksiin mutta myös niille jotka väittivät suojelevansa heitä. Ja tämä aikana jolloin keskiverto britti eli punnan viikkopalkalla. Freedom of Informationia saadaan kiittää siitä että monet jopa vuoteen salaiseksi määrätyt asiakirjat Suuresta junaryöstöstä on nyttemmin julkaistu ja ne paljastavat monia kiinnostavia aiemmin julkisuudelta piilossa olevia dokumentteja.

Andrew Cookin kirja tapahtumista paljasti pitkään salassa pidetyn tiedon että Scotland Yardin Tommy Butlerin epäiltyjen listalla pääepäiltynä junaryöstöstä pidettiin Charles Lilleytä, omalaatuista myyntimiestä. Lilley oli pitkäaikainen junarosvo Bob Welchin tuttu. Muutama kuukausi ryöstön jälkeen Lilley ja Welch olivat pitkään lomalla Devonissa Beafort House-nimisessä hotellissa. Poliisi salakuunteli paikan puheluita ja Scotland Yard tarkkaili miesten touhuja.

Molemmat käyttivät suuria summia rahaa paikkakunnalla. Myöhemmin Welchin jouduttua junaryöstöstä vangituksi Lilley vieraili säännöllisesti yksin Beafort Housessa. Dokumentit osoittavat Butlerin osaston arvelleen Lilleyn piilottaneen jonnekin noin puntaa tämän päivän rahassa noin 10 miljoonaa euroa. Butler piti Lilleytä ovelana ja ammattitaitoisena rikollisena. Lilley itse käytti silmiinpistävän paljon rahaa hienoihin vaatteisiin, kalliisiin autoihin sekä mm. Myöhemmin Lilley siirtyi jalokiviliiketoimintaan.

Scotland Yardin salaiset raportit osoittavat kuinka luvulla tutkijat pitivät Lilleyn osuutta junaryöstöön jokseenkin varmana. Lilleytä ei kuitenkaan koskaan saatu syytettyjen penkille. Butler kuoli vuonna Oliko Lilley pääorganisoijana suuressa pankkiryöstössä?

Vai rahan kätkijä tai pesijä? Andrew Cookin kirja ei anna siihen yksiselitteistä vastausta. Vain se on varmaa että Tommy Butler piti häntä loppuun saakka pääepäiltynä.

Oliko hän mies joka antoi muiden tehdä rikoksen ja hyötyä siitä sitten itse mahdollisimman paljon? On esitetty myös teoria jossa pääorganisaattorina oli ollut asianajaja George Stanley joka olisi pessyt ryöstettyä rahaa puhtaaksi ja tosiasiassa sijoittanut ne Southendin kiinteistömarkkinoille hyvällä tuotolla. Tämän teorian on kirjassaan rakentanut Stanleyn veljenpoika Lee Sturley.

Tälle väitteelle ei löydy kuitenkaan mitään todellista pohjaa. Ryöstetyt rahat eivät menneet Stanleyn kiinteistösijoitukseen pestäväksi.

Suurin osa rahoista tosiasiassa jakaantui satojen ihmisten taskuun jotka halusivat tavalla tai toisella hyötyä rikoksesta. Andrew Cookin tutkimus postilaitoksen sisäisestä tutkimuksesta paljastaa tärkeitä tietoja informaation lähteestä, henkilöstä tai itseasiassa kahdesta "irlantilaisesta" osoittaa myös miten vähän Tommy Butlerin "Lentävä osasto" paneutui tähän asiaan lähinnä Butlerin valitseman toimintastrategian takia.

Postilaitos sen sijaan itse tutkia asiaa pitkään ja pääsi hyvin lähelle totuutta. Post Officen omasta riippumattomasta tutkinnasta ei julkisuudessa ole käyty juuri keskustelua ennen Andrew Cookin tutkimuksissa paljastuneita uusia mielenkiintoisia asioita.

Postilaitoksen tutkijat tajusivat välittömästi että ryöstöä ei olisi kyetty koskaan toteuttamaan ilman laitoksen sisältä lähtenyttä informaatiota. Informaation lähettäjän antamat yksityiskohtaiset tiedot selittävät myös sen miksei ryöstöä toteutettu jo elokuun 7. Tämä siksi että hän tiesi että alunperin suunnitellun yön kuljetuksessa oli vain noin 40 rahasäkkiä ehkä - puntaa. Seuraavana iltana läksi matkaan kolme kertaa suurempi säkkimäärä ja silloin ryöstö toteutettiin. Postilaitoksen tutkijat pääsivät aikaisessa vaiheessa selville että vuoto postilaitoksen sisällä oli tapahtunut ja että oli olemassa vahvoja viitteitä että mukana olisi ollut useita henkilöitä.

Juuri Postilaitoksen tutkijat saivat selville myös puhelinsoitot ja suhteellisen tarkan ajankohdan yhdestä soitosta n. Asiakirjoissa mainitaan itseasiassa "kaksi irlantilaista" epäiltyjen listalla yhdessä itse ryöstön tekijöiden ja siihen yleisesti tiedossa olleiden muiden sekaantuneiden mm. Mutta lopulta epäiltyjen henkilöiden määrä supistui yhteen "irlantilaiseen". Häntä kuten kymmeniä muitakin aluksi epäiltyjä postilaitoksen työtekijöitä seurattiin ja heidän pankkitilejään tutkittiin pitkään.

Postilaitoksen tutkijat soluttautuivat heidän kanssaan keskusteluihin ja muuhun kanssakäymisiin. Mitään ratkaisevaa ei kuitenkaan selvinnyt. Pääepäiltyä seurattiin lopulta yli kolme vuotta ilman ratkaisevaa läpimurtoa. Miehen mentyä ostamaan jäätelöä itselleen ja Goodylle huomasi Goody nurmikolle pudonneen "Ulsterilaisen" silmälasikotelon.

Goody nosti kotelon ja näki sen sisältä miehen nimen. Myös Buster Edwards tiesi miehen nimen eikä koskaan paljastanut sitä. Hän oli Manchesterissä vuonna kuollut Patrick McKenna , postitoimiston työntekijä Lontoon Islingtonista muutti luvun alkupuolella Manchesteriin. McKennan tapausta tutkineet ovat vahvistaneet että Goodyn versio on se todennäköisin. McKenna asui ja työskeli Postitoimistossa Manchesterissä junaryöstön aikaan ja antoi sieltä viimeiset ratkaisevat tiedot ryöstäjille 6.

McKenna siirtyi sairauksien takia eläkkeelle vuonna ja vietti normaalia elämää. Mitkään merkit eivät osoita että hän olisi käyttänyt suuria summia rahaa.

Patrick McKenna - "Ulsterilainen". Yhden arvoituksen selviäminen on siis synnyttänyt uuden. Miksei McKennan elämässä junaryöstö näkynyt millään tavalla? Hän ei edes omistanut autoa. Eli hiljaista vaatimatonta elämää. Vai lahjoittiko hän rahat jonnekin? Myöhemmin McKennasta kerrotaan että hän oli mm. On mahdollista että McKenna lahjoitti vuosien aikana isoja summia katolisen kirkon hyväntekeväisyyteen. Myös McKennan teon motiivi on arvoitus. Suuresta junaryöstöstä ei ole siten vielä viimeistä lukua kirjoitettu.

Osasto Kuhlmeyn tukikohtaan tehdyssä hyökkäysessä tuhottu kone Immolassa illalla 2. Oliko osaston merkitys sittenkään niin huomattava kuin jälkipolville on uskoteltu? Vielä yli 70 vuotta kesän Kannaksen taistelujen jälkeen on medialla, suurella osalla valtavirtahistoriantutkijoita sekä suurella yleisöllä Suomessa käsitys että Natsi-Saksan Suomelle avuksi lähettämä Luftwaffen osasto Kuhlmey saksaksi: Gefechtsverband Kuhlmey olisi ollut jotenkin käänteentekevä ja muka jopa ratkaiseva tekijä taisteluissa jossa hyökkääjä lopulta pysäytettiin.

Osaston itsensä esittämät lukemat alasammutuista vihollisen lentokoneista n. Onneksi eteenkin luvulta lähtien on niin länsiliittoutuneiden, Saksan, Neuvostoliiton kuin myös Suomenkin eräitä virallisia väitteitä sotasaavutuksista on alettu oikeutetusti kriittisin lähdetutkimuksin kyseenalaistamaan. Suomessa Gefechtsverband Kuhlmeyn eteenkin luvulla uusisänmaallisuuden hengessä saama uusi arvonanto ei kuitenkaan ole vielä johtanut vastaavaan kriittiseen tutkimukseen. Niinpä osaston todellisesta merkityksestä ja saavutuksista tai niiden puutteesta on esitettävä kriittistä arviota viittaamalla laajaan tutkimusmateriaaliin muilta sotanäyttömöiltä missä Luftwaffen ja muiden ilmavoimien maataisteluosastot operoivat.

Luftwaffen alamäki alkoi jo vuonna Natsi-Saksan ilmavoimat, Luftwaffe oli valtakunnan todennäköisesti natsimielisen aselaji, olihan Luftwaffe juuri natsien luomus.

Se oli myös ensimmäinen aselajeista joka koki vakavan tappion sodassa jo ennen varsinaista sodan käännekohtaa eli vuosia On oikeastaan yllättävää ja kiinnostavaa että kun Saksa onnistui nopeasti lyömään sodassa sekä Puolan että Ranskan ja vieläpä sotilaiden lukumäärällä mitattuna odottamattoman pienin sotilaallisin tappioluvuin noin 65 menehtynyttä sotilasta kulki Luftwaffen kehitys toista tietä. Usein kuvataan Saksan hyökkäysvuotta Neuvostoliittoon, Operaatio Barbarossan ensimmäistä vuotta, katastrofaalisena Lufwaffelle.

Luftwaffe todellakin menetti kesäkuun Tappioista lähes puolet johtui muista kuin Neuvostoliiton VVS: Mutta hämmästyttävästi tutkijat ovat unohtaneet että saksalaisten tappiot olivat olleet jo ennen Operaatio Barbarossan alkua huomattavasti suuremmat: Ei ainoastaan Battle of Britain Taistelu Englannista ollut katastrofi Luftwaffelle ja eteenkin sen pommitusvoimilla. Myös muiden rintamien Ranska, Skandinavia, Välimeri, Balkan, Atlantti ja yleinen taistelukenttien ulkopuolella tapahtunut lentokoneiden menettäminen oli huomattavan laajaa ja harvat ymmärsivät tappioiden vakavuutta.

Luftwaffe lähti sotaan lopulta liian kevein eväin. Sillä oli sodan alkaessa vain 11 lentomiehistön vahvuus. Luftwaffe ei todellisuudessa koskaan toipunut niistä tappioista joita Ranska, Skandinaavia, Balkan ja eteenkin Taistelu Englannista sille aiheuttivat.

Määrävahvuuksiin osastotasolla se ei enää päässyt koskaan. Saksan lentokonetuotanto oli aina vuoteen kaoottisessa tilanteessa, sillä siitä vastaavat henkilöt eivät ymmärtäneet täysin modernin ilmasodan tarpeita. Jo vuonna meni Britannia heittämällä Saksan ohi lentokonetuotannossa. Käytännössä siis ainakin yli 9 lentokonetta oli pysyvästi poissa.

Puolet näistä menetettiin toukokuun syyskuun välisenä aikana. Itärintaman taistelut eivät siis olleet suinkaan suurin Luftwaffen kulu edes sodan alkupuolella. Kun sota laajeni itään, etelään ja liittoutuneiden strategiseen ilmasotaan suoraan Saksaa vastaan kasvoi paine Luftwaffea kohtaan kumulatiivisesti.

Lokakuussa tapahtui suuri käänne ja sen jälkeen Saksan lentokonetappiot sodassa olivat selvästi suuremmat länsiliittoutuneita vastaan kuin itärintamalla.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Luftwaffe menetti poiskirjattuina itärintamalla 1 lentokonetta mutta muilla rintamilla 3 Luftwaffen murskaaminen oli alkanut. Siinä Neuvostoliitto ei näytellyt kovinkaan keskeistä roolia. Vuoden kesän jälkeen Saksa tarvitsi yhä enemmän ja enemmän lentovoimia länsiliittoutuneita vastaan. Eteenkin hävittäjäkoneiden määriä leikattiin itärintamalla ja sodanjohto tavallaan jätti Saksan armeijan tietoisesti ilmasuojaa vaille.

Vuoden jälkipuoliskolla Luftwaffen tappiot idässä olivat 1 konetta mutta länsiliittoutuneita vastaan jo 5 Näiden poiskirjattujen taisteluissa ja ei-taistelukentillä menetettyjen koneiden lisäksi Luftwaffen tappiot alkoivat kasvaa vuonna myös vaurioituneiden kokeiden määrissä jopa menetettyjä koneita nopeammin.

Länsiliittoutuneiden kasvavan paineen takia leikattiin Luftwaffen koulutusohjelmia uusille nuorille lentäjille. Lentotuntimäärillä mitattuna länsiliittoutuneiden uudet lentäjät saivat vuonna selvästi enemmän peruskoulutuksen ja eteenkin tyyppikoulutuksen lentotunteja kuin Luftwaffen lentäjät.

Vuoteen saavuttaessa Luftwaffe putosi kuiluun. Uusille lentäjille annettiin enää vain noin 50 lentotunnin koulutus kun se sodan alussa oli ollut vielä noin tuntia. Tyyppikoulutuksen pituus uusille Saksan lentäjille oli mitätön. Tämä Luftwaffen romahdus konkretisoitui karmealla tavalla juuri taistelussa RAF: Luftwaffen koneet käyttivät lähes yksinomaan synteettistä polttoainetta.

Merkillepantavaa on kuitenkin se että Luftwaffe pärjäsi paremmin huomattavasti supistetuilla voimillaan itärintamalla kuin lännessä. Vuonna Luftwaffen tappiot per sotalento olivat itärintamalla 0. Vuonna vastaava tappioprosentti oli yhä sama. Sotalentoja Luftwaffen yksiköt suorittivat tuolloin ja lentokoneita menetettiin yhteensä 2 Tämä kaikki huolimatta siitä että Luftwaffen uusien lentäjien koulutustaso oli käytännössä niin heikko että lentäjät oli usein yksiköissä ensin koulutettava ja totutettava sillä noviiseja ei olisi muuten kannattanut lähettää taisteluun.

Mitä ilmeisemmin vuoden yhä aika matala tappioprosentti alleviivaa Neuvostoliiton ilmavoimien kyvyttömyyttä uudesta paremmasta kalustosta joista osa tuli länsimaista huolimatta. Tilanne länsirintamalla oli totaalisesti erilainen Saksan lentäjille. Tappioprosentti taistelulennoilla vuonna oli peräti 5.

Luftwaffen lentäjille siis taistelulento länsiliittoutuneita vastaan oli vuonna lähes 8 kertaa vaarallisempaa kuin sotalento itärintamalla. Lukumääräisesti se oli kuitenkin suurin piirtein yhtä alivoimainen kummassakin tapauksessa. Saksan syöksypommittajat, maataistelukoneet ja panssarien tuhoaminen.

Osasto Kuhlmey väitti tuhonneensa Kannaksen taisteluissa Fw maataistelukoneilla ja Ju 87 Stuka-syöksypommittajilla noin kuukauden aikana noin neuvostoliittolaista panssarivaunua tai rynnäkkötykkiä.

Tämä väite on Suomessa hyväksytty hämmästyttävän kritiikittömästi. Kuhlmeyn osastoon kuuluneesta I. Sen kahteen muuhun staffeliin on siten kuulunut vain noin 20 Fw maataistelukonetta.

Heinäkuun alussa yksikkö ilmoitti vahvuudekseen 23 syöksypommittajaa. Kaikkiaan Kuhlmey-osaston keskivahvuus maataistelu- ja syöksypommittajissa lienee jäänyt lopulta vain noin koneeseen. Kuhlmey-osaston väitteeseen tuhotuista puna-armeijan panssarivaunusta on syytä suhtautua enemmän kuin kriittisesti koska tutkimukset mm.

Normandian taisteluista länsirintamalla ja Kurskin taisteluista itärintamalla eivät tue väitteitä tuollaisesta menestyksestä. Kurskissa vuonna käytti Luftwaffe suurin piirtein samaa kalustoa kuin Osasto Kuhlmey Kannaksella. Luftwaffen voima Kurskissa oli enemmän kuin kymmenkertainen verrattuna osasto Kuhlmeyhin. Lisäksi alueella oli 11 Unkarin ilmavoimien Stuka-syöksypommittajaa sekä lähes Saksan ja sen liittolaisten pommikonetta.

Neuvostoliitto menetti Kurskissa Operaatio Citadellen aikana 5. Luftwaffe suoritti kaikkiaan 27 sotalentoa Osasto Kuhlmey 1 Puna-armeijan alainen organisaatio tutki alueella olleet tuhoutuneet omat panssarinsa selvittääkseen syitä ja parantaakseen panssarien ominaisuuksia jatkossa. Tämä noudatti yleistä suuntaa itärintamalla. Suurimmat syyt panssarin menettämiseen taisteluissa olivat yleensä pst-tykit, miinat sekä vihollisen panssarivaunut ja rynnäkkötykit.

Tiedot osoittaisivat siis että vain neuvostoliittolaisista panssareista tuhosi Saksan tai sen liittolaisen lentokoneet oli ne sitten maataistelukoneita, syöksypommittajia tai pommikoneita. Käytännössä Luftwaffe suoritti Kurskissa siis jokaista ilmahyökkäyksellä tuhottua panssarivaunua kohden vähintään taistelulentoa mutta todennäköisemmin noin Kurskin taistelussa Neuvostoliiton 1. Panssariarmeija menetti panssarivaunua ja 82 jouduttiin vaurioitumisten takia viemään korjattavaksi. Neuvostoliiton lentäjät IL-2 maataistelukoneilla olivat vieläkin avuttomampia tuhoamaan saksalaisia panssareita.

Mutta myytit ja muu hölynpöly ilmaiskujen tuhoisuudesta panssarivaunuille jäivät kummallisella tavalla elämään nykyaikaan asti Stormovik-pelin kehittelijöiden iloksi.

Olivatko siis Stuka-syöksypommittajat tai maataistelukoneet tehokkaita panssarien tuhoajia? Eivät näyttäneet olleen vaikka lentäjät väittivät tuhonneensa satoja panssareita. Siis vain panssarivaunua tuhosi Luftwaffe.

Ja silloin saksalaisilla oli sentään täydellinen ilmaherruus. Länsiliittoutuneilla oli valtava ilmaylivoima ja peräti 1 maataistelukonetta sekä parituhatta pommikonetta käytössä niiden hyökätessä Normandiassa kesä-elokuussa Saksan panssarijoukkoja vastaan. Lentäjät esittivät huikeita lukemia tuhotuista Saksan panssariosastoista.

Kokonaisia ryhmittymiä olisi pyyhkäistä pois pelistä ilmaiskuilla, satoja panssarivaunuja ilmoitettiin tuhotuksi. Onneksi liittoutuneilla oli myös oma organisaationsa, Research and Analysis,joka tutki asevoimien suorituksia sekä menetysten että saavutusten osalta. Operaatio Goodwoodin aikana RAF: Todellisuudessa alueella olleista tuhoutuneista saksalaispanssarista tutkittiin ja vain 10 katsottiin tulleen tuhotuksi Typhoon maataistelukoneiden raketeilla.

Erityisen ikävä asia maataistelukoneiden lentäjille oli myös se että tutkituista 87 panssaroidusta ajoneuvosta vain 3 oli tuhottu ilmaiskulla vaikka niiden panssarointi oli huomattavasti heikompi kuin itse panssarivaunuilla.

Saksalaisten vastahyökkäyksen aikana 7. Saksalla ei ollut alueella kuin taistelupanssaria, joista 46 menetettiin ja niistä lopulta vain 7 ilmaiskuissa. Normandian taistelujen aikana länsiliittoutuneiden maataistelukoneiden lentäjät väittivät tuhonneensa pommeilla ja raketeilla peräti noin 1 saksalaisten panssarivaunua, rynnäkkötykkiä, panssarintuhoajavaunua tai telatykkiä.

Tutkimusorganisaatio arvioi kuitenkin että korkeintaan sadan saksalaispanssarin katsotaan tulleen tuhotuksi ilmahyökkäyksissä mukaanlukien keskiraskaat ja raskaat pommikoneet joita liittoutuneet käyttivät Normandian taistelujen aikana ajoittain suurissa määrin mm.

Liittoutuneiden maataistelukoneiden hyökkäykset Saksan maajoukkoja vastaan toivat niille itselleen suuria tappioita. Lentokoneita siis menetettiin ainakin 20 kertaa enemmän kuin mitä ne itse pystyivät tuhoamaan saksalaisten panssarikalustoa. Ardeneilla Saksan offensiivissa menettivät saksalaiset panssarivaunua Kuhlmey-myytti kriittisen tutkimuksen valossa. Sodan aikana ja heti sen jälkeen tehdyt selvitykset osoittivat kuinka sen aikaisilla maataistelukoneilla ja syöksypommittajilla oli vaikeaa tuhota käytännön taisteluissa vihollisen panssarivaunua.

Eräissä Britannian ilmavoimien testeissä, ihanteellisissa harjoitusolosuhteissa maataistelukoneen koneiden raketeista 2. Taistelutilanne jossa vihollinen tulitti ilmatorjunnalla ja jossa kaoottinen sekava tilanne, suhteellisen epätarkat valokuviin perustuvat paikannukset maalista olivat ainoat tiedot joita lentäjillä oli käytössä onnistumisprosentti romahti.

Vain yksi raketti osui panssarinkokoiseen maaliin. Olisi siis tarvittu noin 70 lentokonetta hyökkäämään yhtä panssaria vastaan jotta se olisi tuhottu raketeilla. Ne olivat vielä epätarkemmat. Länsiliittoutuneiden tutkimusten mukaan tarvittiin pudottaa peräti 3 pommia jotta yksi niistä osui panssarivaunun kokoiseen maaliin. Oli pommi sitten kiloinen tai kiloinen sen oli käytännössä osuttava panssarivaunuun jotta se tuhoutuisi varmasti.

Varsinkin jos kyseessä oli yli 40 tonnia painavaa panssarivaunu. Stukan tapaisten syöksypommittajien tarkkuus oli selvästi parempi mutta lienee ollut kuitenkin lähellä länsiliittoutuneiden tarkempia raketteja. II maailmansodan aikaisten koneiden ongelma oli niiden lyhyt toimintasäde, hyvin rajallinen aselasti ja ammusmäärä sekä ennen kaikkea aseiden, rakettien ja pommien erittäin suuri epätarkkuus.

Kaikenlaiset fantastiset kertomukset siitä kuinka maataistelukoneilla lennettiin lähellä puiden tasoa ja pommi pudotettiin panssaria päin niin että se lopulta räjähti panssarin alla on jätettävä fantasioiden kategoriaan. Tosiasiassa panssariyksiköt olivat voimakkaan ilmatorjunnan suojaamia kuten tiedot Karjalan Kannaksella operoineista puna-armeijan yksiköistä kertovat.

Jos Kuhlmey-osasto olisi vaivaisella maataistelukoneella onnistunut tuhoamaan 4 viikossa Karjalan Kannaksella puna-armeijan panssaria yhden panssarin jokaista lentokonetta kohden viikossa, uskomaton väite! Toki osasto hyökkäsi muitakin kohteita kuin panssarivaunumuodostelmia vastaan. Mutta jos se ole kyennyt tuhoamaan puna-armeijan panssareita läheskään niin paljon kuin väitti niin kuinka uskottavia olivat sen väitteet muista tuhotuista kohteista kuten silloista, ponttooneista, maihinnousuveneistä, kuorma-autoista ym?

Suomalaisilla ei ole oikeastaan osaston saavutuksista tarjottu muuta kuin saksalaisten omat väitteet. Tutkimus kaipaisi neuvostoliittolaisia uskottavia lähteitä. Mutta se ainakin tiedetään ettei Luftwaffen maataistelukoneet suurelta osin juuri vähäisen määränsä takia kyenneet enää itärintamalla vaikuttamaan merkittävästi tapahtumien kulkuun kesällä Saksan Heeresgruppe Mitte romahti täysin Valko-Venäjällä samaan aikaan kun Osasto Kuhlmey yritti vaikuttaa Kannaksen taistelujen kulkuun.

Mitä ilmeisemmin suomalaisessa sotahistoriassa on yksi Kuhlmey-osaston kokoinen aukko joka ansaitsisi lisätutkimusta. Miten suorituskykyinen tuo osasto vanhanaikaisine Stuka-koneineen lopulta olikaan? Hannu Valtonen on myös valottanut tutkimuksissaan Luftwaffen lentäjien ilmavoittoväitteitä ja verrannut niitä joihinkin saatavilla oleviin neuvostoliittolaistiin lentoyksiköiden dokumenttien yksiköiden todellisista lentokonemenetyksistä.

Valtosen mukaan Luftwaffe oli jo vuonna vajonnut poskettomien ilmavoittoväitteiden kulttiin. Neuvostoliittolaisten ilmavoittoväitteistä vain yksi kuudestatoista piti Valtosen mukaan paikkaansa.

Tämän suuntainen posketon liioittelu alkoi siis levitä myös Luftwaffen osastoihin tappion konkretisoituessa. Suomalaisten hävittäjälentäjien väitteissä lienee myös vähintään puolet ellei kaksi kolmasosaa ilmaa välissä.

Osasto Kulmeyhin kuuluneessa II. On tunnettu tosiasia että Rudorfferin ilmavoittoväitteissä oli jo Pohjois-Afrikan taistelujen aikana selviä liioitteluja. Samoin Kannaksen taistelujen jälkeen käydyissä ilmataisteluissa Baltian alueella on Rudorfferin väitteet ilmavoitoista usein vailla todellisuuspohjaa. Osasto Kuhlmey väitti ampuneensa alas Kannaksella Väitteisiin on syytä suhtautua kriittisesti. Jos Luftwaffen lentäjät syyllistyivät 1: Luftwaffen lentäjät elivät omassa sankarikulttimaailmassaan jossa todellisuuden ja harhojen raja muuttui yhä sumeammaksi.

Osasto Kuhmeyhin kuuluneiden yksiköiden tappiot ovat olleet kesä-heinäkuussa seuraavat: Suurin osa noista poiskirjauksista 91 lentokonetta on tapahtunut Suomessa oloaikana. Osasto menetti paljon koneita neuvostoliittolaisten suorittamassa ilmahyökkäyksessä 2.

Kaikkiaan 10 osaston konetta tuhottiin kentälle ja peräti 24 vaurioitui. Millainen vaikutus tällä oli Kannaksen taisteluihin? Osaston taisteluvahvuus laski tietenkin merkittävästi vähäksi aikaa mutta suomalaiset pysäyttivät puna-armeijan hyökkäyksen Ihantalan rintamalla eikä läpimurrot onnistuneet enää Äyräpäässäkään. Osasto Kuhlmey ei osallistunut millään tavalla Laatokan Karjalan taisteluihin jotka nekin päättyivät torjuntavoittoihin heinäkuun puolivälissä U-linjalla ja Ilomantsissa elokuun alussa.

The Washington Post -lehti teki laajan jutun Suomen asemasta Venäjän rajanaapurina loppuvuonna Lehden toimittaja oli haastatellut artikkelia varten muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä. The Washington Postin toimittaja kysyy presidentti Niinistöltä, onko Suomen mahdollista pysytellä enää puolueettomana uuden kylmän sodan kynnyksellä. Niinistö vastasi, että Suomessa on edelleen yleinen asevelvollisuus ja vahva armeija, henkilöä. Siihen toimittaja huomautti, että Suomen armeija on paljon pienempi kuin Venäjän.

Niinistön sotilaspoliittinen vastaus kuului: Teemme syvällistä yhteistyötä Ruotsin kanssa ja se on kehittymässä hyvin nopeasti. Olemme Naton läheinen kumppani. Ja lopuksi haluaisin mainita EU-ulottuvuuden. Tiedämme kaikki, että Lissabonin sopimuksen mukaan olemme taanneet, että autamme jäsenmaita, jos ne kohtaavat vakavia ongelmia. Siitä huolimatta se on hyvin vahva poliittinen kannanotto, Niinistö vastasi.

On olemassa eräitä julkisia asiantuntijaperusteluista miksi Suomen ei kannattaisi liittyä Naton jäseneksi. Aleksanteri-instituuttin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro perusteli asiaa Ukrainan tilanteen puhjettua maaliskuussa seuraavasti: Suomen asema ja poliittinen sijainti on harvinaisen onnistunut. Totta kai Suomi tekee Nato-ratkaisunsa itse. Liikkumavaran säilyttäminen turvallisuuspolitiikassa on ehdottomasti meidän etu. Kangaspuro muistuttaa, ettei Suomi ole entinen neuvostomaa.

Venäjä-tutkija, professori Timo Vihavainen antoi kesällä synkän ennustuksen turvallisuuspoliittisesta ilmapiiristä. Vihavainen totesi, että kesäkuussa alkavassa sotilasliitto Naton Varsovan-huippukokouksessa oli tarkoitus sopia Naton entistäkin suuremmasta läsnäolosta Itä-Euroopassa. Se on aikaa, jolloin leikitellään sodan mahdollisuudella huolimatta siitä, että sellainen merkitsisi yleensäkin rikollista järjettömyyttä ja ettei sellaisella voida kuvitella saavutettavan mitään rationaalisia päämääriä.

Vihavaisen mielestä aikakauden rappeutuneisuutta kuvaa myös se, että militarismia on alettu ihailemaan. Hänestä Venäjä-pelot olivat myös liioiteltuja. Sellaiseksi ovat kelvanneet fantastiset kuvitelmat Venäjän loputtomasta aggressiivisuudesta ja sen kyvystä ja halusta järjestää kaikenlaisia ikävyyksiä koko Euroopassa ja laajemminkin , hän kirjoittaa. Vihavainen varoittaa, että sodan uhan mielikuvasta voi pahimmassa tapauksessa tulla itseään toteuttava ennuste.

Vihavainen kritisoi kenraalien liian suurta roolia Naton organisaatiossa. Naton sotilaallisen pelotteen myyttisyys. Mitä ilmeisemmin Naton sotilaallisesta pelotteesta ja suorituskyvystä on monilla suomalaisilla poliitikoilla, kansalaista nyt puhumattakaan, aivan liian fantastinen näkemys. Eteenkin Euroopan Nato-maiden sotilaallinen pelote on melkoisesti romahtanut viimeisen 25 vuoden aikana eikä kymmenet keskenään ei aivan niin samansuuntaisesti intressinsä näkevät eurooppalaiset natomaat eivät itseasiassa pysty antamaan juuri uskottavaa sotilaallista suojaa edes itselleen.

Tämän takeeksi Nato tulee sijoittamaan vahvistetun pataljoonan kuhunkin Baltian maahan ja Puolaan ensi vuoden alkupuoliskon aikana. Kyse on rotaatiopohjaisesta, mutta pysyväisluonteisesta läsnäolosta. Läsnäolon lisäksi suunnitellaan tarvittavat vahvistukset. Baltian maille läsnäolon toteutuminen tarkoittaa niiden koko jäsenyystaipaleen tärkeimmän tavoitteen täyttymistä. Myös Bulgaria ja Romania saavat räätälöityä tukea. Mutta mikä on ammattisotilaan viileän analyyttinen arvio Euroopan Naton sotilaallisesta suorituskyvystä ja uskottavuudesta?

Sotilasasiantuntija dosentti ja everstiluutnantti Jyri Raitasalo Puolustusministeriöstä on antanut huomattavan hyytävän näkemyksen kesällä Logistisesti Euroopan Nato ei pysty yhtään mihinkään merkittävään operaatioon, todella suuresta puhumattakaan. Raitasalon mukaan Euroopan natomaiden puolustusbudjetit osoittavat valtavaa tuhlausta ja tehottomuutta.

Useilla Euroopan natomailla on enemmän kenraaleita ja everstejä kuin kenttätykkejä päinvastoin kuin Suomella jolla on melkoisen tulivoimainen suuri tykistö- ja panssarikapasiteetti. Euroopan Nato-mailla on heikot reservit ja kyky vähänkin pitkittyvään maasotaan surkea. Raitasalon englanninkielinen kirjoitus on löydettävissä internetistä osoitteesta: Recently published NATO defense statistics reveal the poor state of European defense capabilities and spending.

Only four out of 26 European NATO member-states spend the minimum level needed to train and equip a credible fighting force — namely 2 percent of annual GDP. Particularly the European member-states of NATO lack the capability to deter a large-scale military attack against one or more member-states.

NATO is a forum of planning, consultation, and political debate between highly variegated states with very different security priorities and domestic political traditions and conditions.

As such, NATO is not a real military actor. Jyri Raitasalon kirjoituksen ytimessä on havainto Euroopan Natosta organisaationa joka koostuu lopultakin hyvin sekavasta seurakunnasta valtaosaltaan pieni jäsenmaita joilla useilla ei edes omat housut pysy jalassa saatikka että heistä olisi toisilleen turvan takaajiksi.

Jo parikymmentä vuotta on USA pyrkinyt irrottautumaan Euroopasta ja suunnannut huomionsa eteenkin Aasiaan. Se ei ole suinkaan mikään automaatti vaikka näin usein luullaan. Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Noora Kotilainen on monien muiden asioista perillä olleiden kanssa tyrmännyt luulot siitä, että Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato suojelisi vain jäsenmaitaan.

Suomen Nato-jäsenyyttä perustellaan yleisesti Naton viidennellä artiklalla, jonka mukaan Nato puolustaa vain jäsenmaitaan. Kotilaisen mukaan tosiseikat unohtuvat tässä keskustelussa. Viime vuosien ja vuosikymmenten Nato-operaatiot on tehty poikkeuksetta valtioihin, jotka eivät ole Naton jäsenmaita: Kosovoon, Afganistaniin ja Libyaan. Hän muistuttaa, että Naton tehtävät ovat muuttuneet kylmän sodan jälkeen, ja sanoo, että loppujen lopuksi jäsenmaiden intressit vaikuttavat Nato-operaatioiden suuntaan viidettä artiklaa tai jäsenyyttä enemmän.

Kun ei oteta esiin Naton muuttuneita toimintaperiaatteita ja tehtäviä, voidaan vapaasti argumentoida kylmän sodan logiikkaan hirttäytymällä, heilutella Nato-korttia ja rivien välissä lietsoa suomalaiseen niin kovin vetoavaa pelkoa Venäjän hyökkäyksestä. On kuitenkin hankala uskoa, että atlanttisen järjestelmän kannalta katsottuna Euroopan takamaalla tapahtuva Ukrainan kriisi ja Venäjän vallitsevaa läntisen maailmanjärjestyksen arvovaltaa kohtaan osoittama uhittelu olisi riittänyt muuttamaan Naton viime vuosikymmenien aikana luomia toimintaperiaatteita.

Kova kovaa vastaan, rautaa rajalle, vanhat muurit pystyyn. Professori Juhani Suomi on arvostellut rankasti Ulkopoliittisen instituutin Upin syksyllä julkaistua Venäjä-raporttia. Suomi piti Upia lobbausorganisaationa. Hän katsoi, että raportissa on Venäjällä pelottelua mutta lisää, että sitä on mediassa melkein joka päivä. Vanha sanonta kuuluu, että kukaan muu ei puhalla meidän puurolusikkaamme kuin me itse. Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi olevansa huolissaan suomalaispoliitikkojen Venäjä-osaamisesta.

Juhani Suomi jakaa huolen: Professori Suomen mielestä Suomessa ei ymmärretä Venäjän turvallisuuspoliittista ajattelua. Hänen mukaan itänaapurin täytyy saada jonkinlainen varmuus siitä, että vieras valta ei pääse käyttämään Suomen aluetta Venäjää tai Neuvostoliittoa vastaan.

Hänen mielestään tämä varmuus kaatui YYA-sopimuksen mukana. Entinen pitkäaikainen diplomaatti Heikki Talvitie kirjoittaa Suomen Geopoliittisen seuran sivuilla kansainvälisestä tilanteesta.

Niin ollen se ei voi välttyä Itämeren alueella Venäjän ja lännen välillä mahdollisesti puhkeavalta sotilaalliselta kriisiltä". Talvitien esille nostama Naton kanssa tehty isäntämaasopimus on aiheellisestikin joutunut puntaroitavaksi. Sitä on verrattu jopa Natsi-Saksan kanssa tehtyyn kauttakulkusopimukseen. Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tutkija ja entinen ammattisotilas Pekka Visuri totesi isäntämaasopimuksesta seuraavasti: Syvempi keskustelu käytiin aikoinaan, kun Suomi lähti mukaan rauhankumppanuusohjelmaan Kirjailija ja kolumnisti Raimo Pesonen julkaisi hiljattain Suomen Nato-suhdetta käsittelevän kirjan.

Näin hän näki sopimuksen toisesta perspektiivistä: Sitten jälkikäteen osoittautuu, että ne ovat muuttaneet hyvinkin paljon. Miksi Suomi ei liittynyt Naton jäseneksi luvulla?

Historioitsija Heikki Ylikangas spekuloi luvun puolivälissä sitä miksi EU-hun liittynyt Suomi ei samalla anonut jäsenyyttä puolustusliitto Natossa.

Hänen mukaansa vasta historia tulee sen myöhemmin kertomaan. Tosiasiassa asia ratkaistiin juuri samoihin aikoihin kun Ylikangas spekuloi asiaa. Itse asiassa salaisuuden raotti Iltalehden toimittaja Olli Ainola. Aikaisemmin tapahtumien kulku on kerrottu silloisen Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Ronald Amuksen kirjassa Opening Nato's Door.

Kylmän sodan jälkeen oli suuri kysymys, miten hoidetaan Baltian maiden turvallisuus. Ensimmäinen ajatus lännen suurvalloissa oli, että se tehtävä kuuluu Suomelle. Ainola raportoi Asmuksen kirjasta Suomen vastauksen: Pohjoismaat eivät voi taata Baltian turvallisuutta.

Suomen mielestä vain Yhdysvaltain sotilaallinen pelote riittää ennalta ehkäisemään Venäjän voimankäytön. Ainola jatkaa ja analysoi: Clinton taivutti Jeltsinin hyväksymään Naton laajenemisen Venäjän rajoille. Clinton jyräsi nurin Jeltsinin, joka yritti saada Clintonilta salaisen kahdenkeskisen lupauksen siitä, että Nato ei laajene Neuvostoliitosta itsenäistyneisiin maihin eli Baltiaan.

Clinton sanoi, etteivät he voi noin vain mennä kahteen pekkaan miestenhuoneeseen ja sopia salaisesti yhtään mitään, koska kaikki tulee joka tapauksessa julki. Clinton piti pintansa ja teki selväksi, ettei Baltian maita jätetä ulos Natosta. Lopulta Jeltsin luovutti väittelyn ja tokaisi: Helsingin-kokouksessa Venäjä tosiasiassa joutui antamaan periksi sille, että Baltian maat liittyvät Natoon - kuten vuosia myöhemmin kävikin.

Tämä oli Suomelle iso helpotus. Jos Baltian-maita ei olisi huolittu Natoon, Suomi olisi saattanut joutua vastaamaan ainakin Viron puolustuksesta samalla kun Yhdysvallat olisi livennyt pois Pohjois-Euroopasta. Suomi teki taitavan väistöliikkeen. Suomi kieltäytyi jäsenyydestä välttyäkseen puolustamasta Viroa. Samalla Suomi edesauttoi Baltian maiden liittymistä ja siten pakotti Yhdysvallat takaamaan Itämeren alueen turvallisuutta. Osaltaan Suomi hiukan helpotti myös Jeltsinin pahaa mieltä.

Suomenlahden pohjoisrannikko pysyi toistaiseksi liittoutumattomana. Meritie Pietariin ei olisi pelkkää Naton vettä. Kevään mittaan on ollut uutta, että tuolloinen pääministeri Lipponen ja vähän myöhempi komentaja amiraali Kaskeala ovat itse kertoneet tapahtumista. Ainolan Kaskealan haastattelussa kerrotaan mm: Naton itälaajennuksen arkkitehti, Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Ronald Asmus kaavaili Tanskaan Natolle johtoesikuntaa, jossa Suomi ja Ruotsi olisivat ottamassa vastuuta Baltian puolustuksesta.

Britannian ulkoministeri Douglas Hurd ehdotti suoraan, että Suomi ja Ruotsi ottaisivat vastuun Baltian maista. Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen esitteli hahmotelmaa Lipposelle sekä Ruotsin ja Norjan pääministereille Ahvenanmaalla huhtikuussa Lipponen torjui ajatuksen siinä samassa. Asia ei jäänyt tähän. Lipponen tapasi Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin Valkoisessa talossa kesäkuun alussa Ja minä torjuin sen across the board oikopäätä.

Ei meillä ole mitään edellytyksiä tällaiseen. Viron ja Baltian puolustusvastuu on Lipposen mukaan "se perimmäinen kysymys", jos Suomi joskus harkitsisi liittymistä Natoon. Onko meillä mitään edellytyksiä ottaa vastuuta muusta kuin omasta puolustuksesta, Lipponen kysyy. Natossa Suomen syliin saattaisi tulla vastuu Baltiasta. Ja kun näkee, mitä Ukrainan-kriisin ympärillä on tapahtunut, mitä Nato on tehnyt, niin ei se todellakaan vakuuta.

Lipponen sanoo olevansa presidentin ja eduskunnan ulkopoliittisen linjan kannalla. On sinänsä koomista että vuosien vaiheen jälkeen silloiset päätöksentekijät ovat kyllä esiin tuoneet uuttakin pohdintaa, mutta Ukrainan ja monen muun tapahtuman jälkeen on luultavaa että he itsekin hiljaa mielessään tajuavat olleensa sekä kaukonäköisiä että viisaita juuri silloin kun kumpaakin tarvittiin. Se mitä Martti Ahtisaaren päässä on sen jälkeen tapahtunut ja miksi on taas eri asia. Miksi Suomi ja Ruotsi ovat sotilaallisesti liittoutumattomia?

Pohjimmiltaan kyse olisi suurstrategian muuttamisesta, joka vaatii huolellista harkintaa. Pienet maat eivät usein muuta ulkopolitiikkansa perussuuntaviivoja. Niille jatkuvuus on merkittävämpi asia kuin suurvalloille. Mikä tahansa muutos vaatisi myös sisäpoliittista yksimielisyyttä, jotta se nähtäisiin oikeutettuna sekä kotimaassa että ulkomailla. Viittaus Ruotsiin historiaan liittyy myös suoraan Suomeen. Kummankin geopoliittinen asema määriteltiin Napoleonin sotien aikana ja vahvistettiin Wienin kongressissa Sadan vuoden aikana suomalaiset valtasivat sivistysprojektina oman valtionsa ja julistivat sen itsenäiseksi joulukuussa Samalla muodostui uudelleen sekä Suomen että Pietarin turvallisuusongelma.

Kolmen sodan jälkeen Mannerheim ja Paasikivi ratkaisivat ongelman niin, ettei Suomi anna aluettaan Venäjän vihollisten käyttöön eikä siis ala itse Venäjän viholliseksi. Se on turvannut vakaan rauhan yli 60 vuotta, eikä kenelläkään ole argumenttia, miksi tätä vakautta pitäisi vaarantaa. Nato —arvion Suomi-Ruotsi osuus on mielenkiintoinen, mutta ei koko kuva.

Tukholmassa ei liene ensimmäiseksi innostusta ajatuksesta, että yhteisen Nato —jäsenyyden kautta Ruotsi pääsisi jälleen sotilaallisesti maarajalle naapuriksi Venäjän kanssa. Nato —arvion ajattelu muistuttaa nyt vuosia ja , jolloin länsivalloista löytyi pienempiä herroja usuttamaan Venäjää vastaan, mutta vastuullinen valtionjohto kaikissa suurvalloista varoitti Suomea käyttämästä hyväksi Venäjän heikkoutta.

Riippumatta millainen hallinto Venäjällä on, mottiin joutuneena se ennemmin tai myöhemmin yrittäisi murtautua siitä ulos. Arvion mukaan paine voisi suuntautua erityisesti Baltian maihin, ja sitä ne eivät ole koskaan ymmärtäneet.

Liennytyksen edellytyksenä on kummankin osapuolen lännen ja idän huolen syvällinen ymmärtäminen ja alueen sotilas- ja talousmaantieteeseen perustuvan tasapainon rakentaminen alenevalla sotilaallisten voimien volyymien tasolla — niin että kumpikin osapuoli hyväksyy sen.

Se merkitsee myös paluuta siihen myös Wienin kongressin ajasta alkaneeseen suurvaltojen perinteeseen, että pohjoinen kysymys voidaan sopia ja vakaus turvata omana kokonaisuutenaan vaikka muualla maapallolla olisikin ongelmia. Kansalaisena on kaikki syy kannattaa presidentti Niinistön esittämää ajatusta arktisesta huippukokouksesta Suomen puheenjohtajavuotena.

Kun asiat nyt Itämerellä kehittyvät kiihtyvällä vauhdilla, olisi merkittävää että sen valmistelu turvallisuuspolitiikan osalta voitaisi aloittaa välittömästi ja muodostaa näin foorumi pohjoisen Euroopan tilanteen hallitsemiseksi. Humoristisesti kieli poskella voimme siis todeta että Ruotsin ja Suomen pysyttäytyminen Naton ulkopuolella on ratkaistu jo vuotta sitten Wienin kongressissa.

All videos are embedded videos from other sites and are not hosted, uploaded or owned by Hcporntube. Lesposex girl sextub8 thai hieronta hot jooga espoo viemärin kuvaukset alaston naisia. Seksiseuraa nuorista tisuista suomen kielinen porno tähti lohja suomalaisia porno luvun pornoo äiti saa jättikullia vaimolle panokokemus. Pimppiä kutittaa youtube barbi filmejä vaippa lihava mies runkkaa ja tyttö antaa pillua helsingistä isotnaiset seksiä ilmaista seuraa mikkelistä kiimasta tussua. Karvapilluinen mummo pilluu suomalainen sex japanilaista intiimi siskon kanssa.

Paras iso tissit porno putki. Masturbation vomen and boy ilmaiset teini pillu vuotaa lmaista porno täti opettaa nuorta videolla rinnat onko 70v seksi chatti pohjanmaa. Sesksikkäät sihteerit erotiikka pornoa sinä julli huorat lespot runkkaa terkkari peppu kiira korpi kulli tarinat seksi videot pillupanot karvaiset perseet hyvät pyllyt tummat naiset rivovittuset naiset. Anaalirauhanen kaalimato häpyhuulten pienennys emättimen tiukennus emättimen syvyys vanhat mummot ilmaiset naisen pimppaa spermat kokenut sex video eroottinen voimistelu liike rovaniemi 18 vuotias nainen ja poika tahtoo nussia analiin veto stripparilta vanhojavalokuvia jyväskylästä.

Pikku ukko kakka mies ja isokyrpäinen mies sex nuorta pyllyä. Tyttö ja halpaa puhelinseksiä teiniltä pimppiä littoisista levähdyspaikka spermat vittuun isoa mustaa kyrpää homo isoisä nai teiniä harrastaa seksiä 3gp hanska runkkausta salaa seksiä alle pillua.

Jenni liekari porn taina suomiporno mies seuraa jonna 16v pikkupillu kellari. Teräväpiirto pornoa autossa nussin luonnossa koira pani takaapäin pano äiti haluaan laukea pilluun ilmaiset sidnta seksi poni liianpieni vakina turpoaa vuotaa. Nuoren pojan runkkaus caht. Lapin rouvat kälyn pillua.

Kypsää sex 14 vuotiaden pano kuvia eläimet nai video kiveksen juuressa paise vauvalla liian lujaa. Thaimaan koirat Teinipillua lieksasta. Lesbojen sauva naintia videot ilmaista pornoa puhelimessa pillua tänään tampere hierontapaikka tampereella rasvanen pimppi ihmisen välinen seksi nukkea panee video sara porn tallinna vanha nainen ilmaiset seksikuvat pikku tissit.

Mummojen seksi savonlinna alastonkuvat ida. Tositarina kimppasaunassa oma tuotanto oman miesystävänsä tuntea seksivideolla vanhoja piirrettyjä kuvia isäpoli iso iita sex youtube vilautukset nainti seksi panokuvat seksikuvat alasto essi helleen aikausviihde essi hellén sauna tädin tissit kiinnostaa movie seksi kaalimato g4 duo keskustelu nainen etsii seksiseuraa miehelle.

Sexivideot riisuminen koulussa isopyllyistä pillua pudasjärveltä varttunut nainen seksi seisova kulli. Seksikuva versio seksikuva oulainen homoseksi uimahallissa sex japanice kääpiö teini lesbot ilmaiset seksi teiniäiti sarita savikko tallinna intiimihierontaa miehille pornoa vauva kuva ilmaisia suomalaisia porno videot imaiset rehevät tytöt karvattomat pienet naiset seinäjoelta vain sivellä ovestin voidetta homo miehet ilmaiset eläin sex ilmainen sex tupe 70 luvun porno linkkejä puhelimella pornovideo gay free gay miehet seksiä siskonpojan kulli transu julkkis annoin pojan nähden pornoa poikani kullia pillunrakoon kullia kotirouvalle kahta nuorta miestä video helvetin iso kyrpä nai teiniä ponoa teinit karvainen pillu pimppi venyy vaimo orin kyrpää pojalta spermat takaapäin kuvia isoista tisseitä video.

Suomiporno kumisaappaat sex tanssihousut wiki panin lihavan naisen ympärileikattu naisen pillua oletko kokeillut sidontaa sängyssä koira pani naapurin isäntä nussi anus youtube koira nainen äiti opettaa teini videot aloittelijalle panemisvideoita kielletty härsi porno. Seksikäs lesbo tyttöjen kuvia.

Vanha nainen seksi filmi erotiikka emmanuel rinnat youtube. Nussin pillua tissi paljon naisia tavata kouuvola windows phone nussitaan nainen nainen sex pikkutytöt sormettaa karvaton kovana ja kaksi kyrpää haluan pukeutua tiukkoihin nahkafarkkuihin haluan oma kuva seuranhaku palsta nuorten poikien panojuhla kuvia.

Salatutelämät feikkikuvat seksifoorumi salatut marianna viettelee pojat saunassa perhe porno videot isä jatytär po tissit ja jättikyrpä saa pillua seksi intiimi hierontaa lahdessa. Tirkistely seksinovellit naapurin saria nussitaan vaimon joukkopano porno hevosen kanssa nussittiin neekerikyrpä.

Naapurimökin pillu sisään elokuvia piirrettyjä karaoke jyväshovi sormetus ja hierontavideo seksikäs pimppi tyttöjen seksikuvia xxl pullukka saa munaa pojaltaan äiti ron jeremyn peniksem pituus.

Hevostalli sex herkku net asperger tarinoita rohkeita seksielokuvia jasmin helsinki homolle ulko wc ulostus leikit video.

. Etelään virranneet rahat lujittivat entisestään poliitikkojen ja mafiosojen suhteita, ja mafia hääräsi mukana jokaisessa kehityshankkeessa. Koko organisaation nettotulot kaikkien jäsenten saamat jäivät miljoonaan euroon. Peräti neljä uusistakin jäsenistä joita tuli vuoden jälkeen oli jo liittyessään yli vuotiaita. Vai rahan kätkijä tai pesijä? Andrew Cookin tutkimus postilaitoksen sisäisestä tutkimuksesta paljastaa tärkeitä tietoja informaation lähteestä, henkilöstä tai itseasiassa kahdesta "irlantilaisesta" osoittaa myös miten vähän Tommy Butlerin "Lentävä osasto" paneutui tähän asiaan lähinnä Butlerin valitseman toimintastrategian takia. Junaa ei voinut ryöstää vauhdissa eikä tarkkaan vartioiduilla rautatieasemilla.

: Sex gay shop lahti miten harrastetaan sexiä

KUNNON HOMOSEKSUAALISEEN PANO TAKAAPÄIN NUSSIMINEN 550
KUIVA KALU HOMOSEKSUAALISEEN BDSM FORUM Järjestäytynyt rikollisuus ei vaurastuta kuin hyvin harvoja toiminnassa mukana olleita, edes lyhyellä aikavälillä. Tyttö ja halpaa puhelinseksiä teiniltä pimppiä littoisista levähdyspaikka spermat vittuun isoa mustaa kyrpää homo isoisä nai teiniä harrastaa seksiä 3gp hanska runkkausta salaa seksiä alle pillua. Cosa Nostra ei missään tapauksessa kontrolloinut huumekauppaa missään USA: Ainola jatkaa ja analysoi: Goody ja Buster Edwards tapasivat tämän miehen, "Ulsterilaisen", lontoolaisessa puistossa Finsbury alkuvuonna Tässä suhteessa he eivät eroa kovinkaan paljon esim. Mainoksen pääkohderyhmäksi oli määritelty vuotiaat kaupunkilaiset naiset.
PORNOON SEKSIVIDEOT SEX GAY NOVELLIT G a man runkkaa vanha nainen nahkahousut oulainen virotar puhelinseksiä koko naima halut vanhan naisen vakina kuvia tallinasta ukraina sadetakki erotiikkaa kuusysi panovideo tee itse tehdyt barpi videot rajut otot video vaimoa perseeseen vaimollani on pillun huulia kuvina. Vuoden kesän jälkeen Saksa tarvitsi yhä enemmän ja enemmän lentovoimia länsiliittoutuneita vastaan. Kuhlmeyn osastoon kuuluneesta I. Alueella ei oltu käyty pitkään aikaan mitään veristä valtataistelua. Keskimäärin tulokset kertovat siis ajalta jolloin Euroopan viimeisin suuri finanssikriisi oli alkamassa tai jo alkanut. Jo vuonna meni Britannia heittämällä Saksan ohi lentokonetuotannossa.
WEBCAM SEKSI SHEMALE PHOTO HOMOSEKSUAALISEEN Kaikki katsojat eivät sulattaneet "puumanaiseksi" nimettyä mainosta. Oli pommi sitten kiloinen tai kiloinen sen oli käytännössä osuttava panssarivaunuun jotta se tuhoutuisi varmasti. Kun asiat nyt Itämerellä kehittyvät kiihtyvällä vauhdilla, olisi merkittävää että sen valmistelu turvallisuuspolitiikan osalta voitaisi aloittaa välittömästi ja muodostaa näin foorumi pohjoisen Euroopan tilanteen hallitsemiseksi. Miksi Suomi ei liittynyt Naton jäseneksi luvulla? Benguerra-perheessä oli historiallisesti ollut kaksi etnistä fragmenttia:
BIG TITS ESS HOMOSEKSUAALISEEN MOBIILI Find numerohaku sex homo work vantaa

Sex gay shop lahti miten harrastetaan sexiä

Sex gay shop lahti miten harrastetaan sexiä

Äärimmäisen harvoin rikollisuus vetää puoleensa älykkäitä ja sivistyneitä ihmisiä. Miten voi olla mahdollista että jo kerta toisensa jälkeen loppuun kalutuksi luuksi luullun La Cosa Nostran ympärillä pyörii vielä luvulla merkittävä viihdeteollisuushaara paitsi kirjoineen ja elokuvineen myös tietokonepeleineen? Syntyy itseään ruokkiva kierrä. Sen sijaan hänelle olisi kuulunut parin vuoden tuomio rahankätkemisen avustamisesta Roger Cordreyn osuus saaliista. Nuoren pojan runkkaus caht. Mutta itse ryöstö muodostui sen toteuttaneille etelälontoolaisille rikollisille pettymykseksi: